Bij Biko Coaching werken we op een positieve en hondvriendelijke manier: goed gedrag belonen, minder prettig gedrag zoveel mogelijk voorkomen of (indien mogelijk) negeren. Ook je eigen energie is héél erg belangrijk in de omgang met je hond: als jij bijvoorbeeld op een drukke of stressvolle manier bezig bent met je hond, dan wordt je hond ook druk of gestrest.

Persoonlijk werk ik erg graag met de clicker, maar als jij dat niet zo ziet zitten kan het ook op andere manieren. Ik ben er van overtuigd dat er totaal geen geweld of fysieke overheersing nodig is om probleemgedrag van een hond aan te pakken. Sterker nog: dit komt niet ten goede van de band tussen jou en je hond.

In 2007 werd mijn hulp ingeroepen door de hondenbrigade van defensie omdat ze een probleem hadden met één van hun honden. Deze Mechelse herder (laten we hem Andor noemen) was op zeer hardhandige wijze afgericht door de oorspronkelijke politiehondentrainer en aangekocht door defensie. Helaas kon zijn geleider niet met Andor werken omdat hij continu zijn eigen baas wilde aanvallen. Correcties pikte hij niet, de stress en agressie in deze hond waren zó hoog, dat hij zijn geleider het liefst zou opvreten.

Ik was altijd al overtuigd van een hondvriendelijke en positieve training, dus dit was voor mij een uitgelezen kans om te onderzoeken of mijn methode in élke situatie zou werken. Ik dacht echt: “als deze methode ook voor déze hond werkt, dan werkt het voor élke hond”. Dus ik heb een maand lang elke dag met Andor getraind, gewapend met mijn clicker en worst. Slipketting er af, gewone halsband om. Uiteraard allereerst aangeleerd om een muilkorf te accepteren, want ik was nog niet levensmoe. En reken maar dat het werkte. Met de methode NILIF (nothing in life is free), en nieuw gedrag aanleren met de clicker had ik na verloop van tijd een lieve en ontspannen hond aan de lijn.