Mijn naam is Ingrid Bos (1968) en ik ben al mijn hele leven dol op honden. Vanaf het moment dat ik kon praten heb ik voor al mijn verjaardagen en Sinterklaasfeesten “een hond” gevraagd. Op mijn 16e verjaardag ging dan éindelijk mijn hartenwens in vervulling: ik kreeg mijn allereerste hond. Sindsdien zijn er altijd één of meerdere honden in mijn leven geweest.

Met mijn huidige spiegel Chica

Ik ben altijd al geboeid geweest door het gedrag van honden en was in eerste instantie vooral bezig met die van mezelf. Maar vanaf het moment dat ik met Biko naar de puppycursus ging (in 1997) kreeg ik belangstelling voor les geven aan hondeneigenaren. Vanaf 1998 begon ik bij Hondenschool Alfa in Wageningen les te geven en later werd ik daar ook mede-eigenaar. In 2004 begon ik mijn eigen hondenschool in Veenendaal: Hondenschool Balans. Van 1998 – 2010 (vanaf 2001 fulltime) was ik beroepsmatig bezig met het gedrag van honden en het aansturen van de eigenaren. Les geven aan groepen mensen met hun hond, en 1 op 1 begeleiding bij “probleemgedrag” van honden.

Vanaf 2010 ging ik me verdiepen in “mensengedrag” en nu combineer ik dus beide disciplines met elkaar. Bij de aanpak van het probleemgedrag van jouw hond nemen we dus ook je eigen gedrag onder de loep. Niet om jou of je gedrag te veroordelen, maar om er van te leren. Soms is dat confronterend, maar het kan ook heel interessant en verrijkend zijn. Of misschien zelfs leuk 🙂

Relevante opleidingen en cursussen:

1986 – 1989Landbouw Universiteit WageningenBiologie
1995 – 1996LOIDierenartsassistente
2001O & OInstructeurscursus hondentraining (AV)
2002O & OInstructeurscursus hondentraining (OH)
2001 – 2002Van Hall InstituutProbleemgedrag bij honden
2003 – 2004Van Hall InstituutGedragsbegeleiding bij honden
2003 – 2004SoragBach bloesem therapie
2010 – 2011Academie voor PsychodynamicaProfessioneel coach
2013 – 2015Marcos training en opleidingTherapeuten opleiding
2021-2022Pets4CareDog Assisted Coaching

Reviews

Toen mijn Hollandse Herder teefje een maand of acht was, merkte ik dat ik wel wat professionele hulp kon gebruiken. Ze had hectisch gedrag en was niet op mij als haar baas gericht. Ik verwachtte problemen als ik niet goed zou ingrijpen. Ingrid Bos van Bikocoaching heeft me geholpen door mij en mijn hond een aantal keren te observeren en feedback en tips te geven. Veel zat in mijn onzekere houding tov van mijn hond. Dankzij Ingrid heb ik mijn overwicht op mijn hond herwonnen en maken we nu mooie stappen in de africhting!
Nancy

Onze hond kreeg steeds meer de neiging uit te vallen naar andere honden. Dat ik meer leiderschap moest tonen was me wel duidelijk, maar ik wist niet hoe. Ingrid heeft me duidelijk uitgelegd en laten zien hoe ik het anders aan kon pakken en me de positieve effecten hiervan meteen laten ervaren. Het wandelen is nu een stuk leuker!
En passant heb ik ook nog wat over mezelf en leiderschap geleerd: in verbinding blijven en duidelijk zijn, zodat de ander precies weet wat hij aan je heeft. Inzichten die me ook in mijn persoonlijke leven een stap verder hebben geholpen.
Martine

Zodra Ingrid binnenkomt merk je dat de observatie begint. De interactie tussen jou en je hond wordt bekeken, doorvoeld en beluisterd op een manier die recht doet aan zowel jou als je hond. In de feedback is Ingrid vriendelijk confronterend. Je weet hoe het ervoor staat en wat met name jíj eraan kunt doen. In ons geval heeft het erin geresulteerd dat onze jonge puber Loeki zijn juiste plek in de roedel weer kon pakken terwijl ik werkte aan mijn rol als roedelleider. Meer ontspanning voor alle partijen.
Tina

Ingrid heeft ons erg geholpen met onze hond Bodhi. Bodhi was 1 jaar toen we haar uit het asiel namen. Ze was erg angstig en haast ongesocialiseerd. Ingrid is erg gedreven en doortastend. Zij stemt af en sluit aan bij onze visie en denkt en gaat graag mee. Ingrid weet meteen ons te confronteren en de link te leggen met hoe we tegen het gedrag van de hond aankijken en hoe naar onszelf. Ingrid geeft realistische en positieve inzichten met het welzijn en geluk van de hond op de eerste plaats, in combinatie met de omgeving.
Jan